In ultimul an marea majoritate ne-am plictisit stand in casa. Fara sa vrem ajungem la ideea ca a trecut un an in care nu am facut nimic, chiar daca am avut activitati: pentru locul de munca, pentru familie, pentru copiii, dar parca nu a fost destul.
Locul de munca, chiar si copii, ne ofera stimuli psihici dar ei deseori cresc nivelul de stres. Macrameul este o tehnica migaloasa, care necesita concentrare si poate fi folosita ca metoda de diminuare a stresului. Partea cea mai frumoasa e ca la sfarsitul proiectului o sa inveti ceva nou, o sa iti folosesti mainile si o sa ai ceva dragut si elegant de etalat prin casa ce da un plus de clasa si design locuintei noastre.
Ce este Arta Macrameului?
Macrameul este o arta veche din perioada babiloniana ce foloseau legaturi de noduri pentru impodobirea costumelor vremii. Tesatorii arabi aveau obiceiul sa innoade capetele de la prosoape, saluri si voaluri. Ulterior marinarii au folosit si dezvoltat nenumarate tipuri de noduri cu care faceau hamace, curele sau alte legaturi folosite pe vas. Ideea de decor tot de la marinari a inceput si dupa ce maurii au ajuns in Spania, arta macrameului s-a extins in toata Europa.
E posibil ca in copilarie sa fi vazut pe la casa bunicii diverse obiecte decorative facute din sfori si ate, atarnate pe perete sau pe masa. Macrameul introduce un stil rustic, vechi, nemuritor in casa si poate fi contrastat perfect cu elemente de design modern care sunt foarte frecvente in casele Romanilor.
In ziua de azi macrameul este folosit pentru decorul si practicabilitatea pe care le ofera. Aspectul rustic atrage prin naturaletea materialelor folosite si este des intalnit in designul interior hobo, modern hobo sau scandinav.
Baza macrameului sta in innodarea si impletirea firelor textile. Se pot gasi nenumarate feluri de a innoda macrameul dar pentru incepatori cateva noduri de baza pot naste decoratiuni simple pentru ambientul interior al casei.
Noduri de Baza pentru Macrameu
Tehnica din spatele macrameului este una simpla. O insiruire de noduri de diverse feluri pot rezulta intr-o fata de masa, o lustra, un suport de pahar sau multe alte lucruri marunte prin casa. Necesarul e indemanare, dexteritate (asta ca sa nu ne legam degetele) si foarte multa sfoara.
Si, cum spune titlul articolului, noduri.
Nodul Capul Lark (Lark’s Head Knot)
Cel mai simplu si de baza nod de macrameu e capul Lark. Aproape toate macrameurile incep cu acest nod care e folosit pentru atasarea firelor pe inel sau alt element de sprijin.
- Primul pas e sa indoi firul de macrameu in doua;
- Aici gasesti o bucla pe care o pui sub inel;
- Tragi cele doua capete prin bucla peste inel in asa fel incat sa prinzi inelul in nod;
- Tragi tare.
Reversul acestui nod se face pe dos – bucla peste inel si capetele trase prin bucla pe sub inel.
Nodul Patrat (Square Knot)
Nodul patrat e compus din doi pasi. Dupa ce termini primul pas, treci la al doilea. In timp vei putea sa le faci concomitent dar graba strica treaba asa ca:
- Incepi cu doua noduri cap Lark din care vei avea patru fire de macrameu egale;
- Iei firul din stanga si il duci peste cele doua fire din mijloc;
- Iei firul din dreapta si il duci peste firul din stanga si pe sub cele doua fire din mijloc;
- Iei firul din dreapta si il duci prin bucla firului din stanga.
- Tragi tare fara sa lasi firele din mijloc sa mearga in sus.
Pentru al doilea pas trebuie sa lucram opus.
- Ai cele patru fire, aceleasi ca si la primul pas;
- Iei firul din dreapta si il duci peste cele doua fire din mijloc;
- Iei firul din stanga si il duci peste firul din dreapta si pe sub cele doua fire din mijloc;
- Iei firul din stanga si il duci prin bucla firului din dreapta;
- Tragi tare fara sa lasi firele din mijloc sa mearga in sus.
Un altel de a vedea nodul patrat este un nod dublu facut peste doua fire. Repetat in mai multe randuri si coloane, nodul patrat creeaza un model cu un romb in mijlocul a patru noduri patrate. Coloana de noduri patrate inceputa din patru noduri cap Lark care duce la aceste romburi se numeste nodul patrat alternativ.
Diferenta intre nodul patrat simplu si cel alternativ este ca alternezi firele pe care le innozi:
- Faci un nod patrat cu patru fire din stanga;
- Faci al doilea nod patrat cu patru fire din dreapta;
- Faci un nod patrat cu cele patru fire din mijloc;
- Continui modelul in aceeasi ordine, stanga, dreapta, mijloc;
- Ai grija sa strangi nodurile si sa nu te incurci in firele pe care nu le folosesti.
Nodul pe Jumatate Tras (Half Hitch Knot)
Nodul pe jumatate tras poate fi numit si nodul simplu pentru ca asta este:
- Incepi cu un nod capul Lark;
- Iei un fir si il pui peste cel de langa el in forma cifrei patru;
- Treci acelasi fir prin bucla din patru si tragi.
Nodul Dublu pe Jumatate Tras (Double Half Hitch Knot)
Nodul dublu pe jumatate tras este la fel ca nodul pe jumatate tras, doar ca e repetat.
- Incepi cu un nod capul Lark;
- Iei un fir si il pui peste cel de langa el in forma cifrei patru;
- Treci acelasi fir prin bucla din patru si tragi;
- Iei acelasi fir, mai faci un patru si il treci prin bucla.
Daca vrei sa obtii un model diagonal prin nodul dublu pe jumatate tras se poate. Ai nevoie de mai multe noduri cap Lark si continuam directia firului din stanga innodand fiecare fir ce urmeaza dupa acelasi model. Prin acest model se pot face linii diagonale sau orizontale, depinde de directia in care e tinut primul fir.
Nodul In Spirala (Spiral Knot)
Un nod in spirala e frumos si usor de facut odata ce sunt intelesi pasii si procesul. Daca ai inteles cum se face nodul patrat sau nodul pe jumatate tras stii deja pasii pentru nodul in spirala. Acest tip de nod foloseste prima jumatate din nodul patrat (din 2 noduri cap Lark) sau nodul pe jumatate tras (din 1 nod capul Lark) din nou si din nou. Spirala nodului e efectul normal cand faci doar prima jumatate din nodul patrat sau cand faci doar nodul jumatate tras, trebuie doar sa te asiguri ca spirala pastreaza directia cand incepe sa faca spirala.
Ce putem face cu ajutorul macrameului?
Folosind tehnica macrameului ai o multime de modele pe care le poti impletii in nenumarate obiecte artizanale pentru a-ti infrumuseta casa. Perdeaua de perete e printre cele mai apreciate obiecte decorative din macrame. Printre alte fiind: suportul de pahar, agatatoare de ghivece sau borcane, felinare, decor pentru perne, rafturi, fete de masa si multe elemente de artizanat.
Daca ti-am starnit curiozitatea si pasiunea pentru arta macrameului, poti sa achizitionezi obiectele noastre de artizanat din macrame, facute manual cu multa migala si daruire, sau continua sa citesti si sa inveti despre arta macrameului din urmatoarele nostre sfaturi pe acesta tema.