Am tot subliniat cu diferite ocazii ca produsele handmade reprezinta “marfa proaspata” pe piata ele incepand sa fie comercializate de relativ putini ani. Ne pastram in continuare afirmatia, cu mentiunea ca arta lucrului manual dainuie in cultura si civilizatia romana de mult mai multa vreme.
Totusi, intre produsele handmade noi si vechi exista atat asemanari, cat si deosebiri importante atat in ceea ce priveste modul in care au fost confectionate, scopul acestora, cat si aspectul si materialele folosite.
Produsele handmade atunci si acum
Parinti, bunici si strabunici deopotriva, dar cu siguranta si generatiile mai vechi obisnuiau sa se indeletniceasca cu diverse activitati de acest fel cum ar fi tesutul, crosetatul, macrameul pentru a crea produse decorative si obiecte vestimentare specifice epocii.
Principala diferenta dintre acestea consta in faptul ca in urma cu cateva decenii, scopul produselor handmade era in cea mai mare parte uzul casnic si personal, in timp ce produsele handmade de astazi sunt comercializate pe piata si constituie alternative de succes pentru cadouri si atentii oferite la diverse ocazii.
Produse vintage autentice versus produse noi antichizate
Astazi, adevaratele produse vintage, cele ce dateaza din alte vremuri si au fost predate cu succes de la o generatie la alta se gasesc din ce in ce mai rar, iar valoarea lor, dincolo de cea financiara, este mai ales una sentimentala. Acesta este si unul dintre motivele pentru care produsele vintage de artizanat sunt de cele mai multe ori obiecte personale rareori comercializate.
In contextul acesta, spre bucuria iubitorilor de arta de inspiratie vintage, exista astazi tehnici si elemente ce pot fi abordate, recreate si integrate cu succes de catre creatorii de produse handmade si in produsele noi, de actualitate. Se imbina astfel elemente moderne cu unele vechi si se obtin rezultate ce bucura privirea si sufletele celor ce indragesc astfel de detalii.
Antichizarea produselor noi
Cu fiecare prilej oferit am spus despre noi ca ne caracterizeaza si ne defineste pasiunea pentru frumos. Dupa parerea noastra insa frumosul nu are varsta, iar el se poate fi regasit atat in prezent, cat si in trecut sub diverse forme (speram ca si in viitor!).
Astfel privind lucrurile, am ajuns la concluzia ca ar fi o idee buna sa incercam sa aducem in prezent putin din aerul si atmosfera frumoasa a vremurilor de demult prin intermediul produselor noastre handmade.
Mesterim asadar cu mult drag obiecte de artizanat antichizate manual prin diferite detalii si elemente si folosind diverse tehnici, totul cu unicul scop de a oferi creatiilor noastre un aer deosebit de vechi si nou simultan.
Elemente florale vintage
Florile de mari dimensiuni cum ar fi trandafirii sau bujorii in culori si nuante prafuite erau elemente in trecut specifice tapetelor utilizate pentru decorul incaperilor. In prezent insa, ele reprezinta elemente decorative din ce in ce mai rar intalnite. Nu si pentru noi. Unul dintre motivele recurente produselor handmade disponibile pe pagina noastra este elementul floral vintage.
Obtinute fie prin tehnica servetelului, fie prin tehnica decoupage, motivele florale vintage infrumuseteaza multe dintre martisoarele brosa create de catre noi, dar si diverse cutii decorative numai bune de depozitat mici maruntisuri valoroase, cum ar fi (why not?) chiar niste brotisoare marca Boutique du Bonheur.
Caligrafia
O, cat de frumos si de delicat! Intr-o era a digitalizarii in care suntem inconjurati pretutindeni de felurite gadgeturi si dispozitive electrice si electronice, scrisul de mana, si cu atat mai mult caligrafia, par realitati ale unei lumi mult indepartate.
In conditiile in care aproape peste tot vedem doar scrisul impersonal de tipar am ales ca toate produsele noastre ce contin texte personalizabile sa fie decorate intr-un mod unic prin mesaje scrise caligrafic.
Scrisul caligrafiat nu numai ca impodobeste intr-un fel aparte obiectele pe care le decoreaza, dar le si ofera un aer vintage, cald si familiar. Mesajele scrise in acest mod reusesc, mai mult decat cele tiparite, sa transmita ideea personal, de dedicatie speciala. Este motivul pentru care am ales sa folosim caligrafia pentru toate produsele noastre ce contin texte personalizabile cum ar fi albumele de nunta, scrisori catre mama, tablite decorative etc..
Arta macrameului
Ai ridicat o spranceana circumspecta cu gandul la mileurile de pe televizorul bunicii si te intrebi cu indoiala “cine mai foloseste macrameurile?”? Nu ne surprinde, caci tipul acesta de reactie este exact cel la care ne asteptam la contactul cu acest cuvant. Dar sa nu ne pripim.
Nu am revolutionat arta macrameului, asta e mult spus. Daca in trecut macrameurile aveau scop strict decorativ, in prezent sansele de a vedea un astfel macrame in casele oamenilor sunt mici spre nule. Si totusi, frumusetea lor ramane de necontestat, iar acesta este motivul pentru care nu ne-a lasat sufletul sa le abandonam pur si simplu in trecut.
Astfel, cu putina munca din partea noastra macrameul a ajuns sa capete astazi forme si intrebuintari diferite fata de deceniile trecute. Am ales sa ne folosim de frumusetea nodurilor impletite pentru a crea altfel de obiecte decat cele traditionale. Cu dibacie si grija am incercat sa reinterpretam aceasta arta si sa cream atat obiecte decorative din macrame, cat si unele total neasteptate si unice, cum ar fi posete, coliere, bratari si chiar semne de carte! Go check them out n-o sa va para rau! 🙂
Elemente din dantela crosetata fin
Ramanem in “zona innodata”, ca sa-i zicem asa si ne indreptam spre niste noduri de data aceasta mai mici si mai finute, si anume delicata dantela obtinut prin crosetarea unor fire de ata mai subtiri.
Fiind de dimensiuni mai mici si mai delicate decat macrameurile mai sus prezentate, pe acestea, in mod firesc, le folosim pentru a decora si infrumuseta produse mai mici si gingase cum ar fi brosele si martisoarele. Astfel, acesti micuti vestitori ai primaverii sunt incununati cu o delicata dantela ce contribuie la obtinerea unui aer usor vintage. Iar “usor vintage” e suficient. Nu ne-am dori sa exageram. 🙂
Lemnul antichizat
Numeroase produse handmade disponibile in magazinul Boutique du Bonheur sunt realizate din lemn, iar mestesugul lemnului este unul dintre indeletnicirile cele mai vechi existente. Lemnul este materia prima de baza in obtinerea cutiilor decorative, de bijuterii sau de dar create de catre noi. De asemenea am optat pentru lemn si in alegerea umeraselor de nunta si placutelor decorative din aceeasi categorie.
Elementele vintage sunt, pe de alta parte, o tema recurenta in cadrul creatiilor noastre, astfel incat nici lemnul nu putea “scapa” de procesul antichizarii. Acest aspect de lemn antichizat este obtinut prin prelucrarea atenta a lemnului, el fiind vopsit si ulterior slefuit manual pana ce capata infatisarea mult dorita.
Asiguram astfel clientilor nostri calitatea si durabilitatea produselor noastre din lemn in ciuda aspectului lor voit “trecut prin vreme”. Ba mai mult decat atat, facem tot posibilul ca produsele din lemn antichizat pe care le cream sa aiba o viata cat mai lunga aplicandu-le in etapa finala a procesului de creare multiple straturi de lac mat.
Vechi si nou deopotriva
Nu e necesar un ochi critic pentru a observa, cu cea mai mare usurinta, ca elementele si detaliile vintage sunt prezente la aproape intreaga gama de produse create de catre noi. Am imbinat elemente ce amintesc de vremuri mai mult sau mai putin indepartate cu idei proaspete si inedite obtinand astfel produse unice si deosebite.
Rezultatul obtinut ne umple inima de bucurie, iar judecand dupa aprecierile primite din partea voastra, a clientilor nostri, nu doar asupra noastra are acest efect. Obiectele decorative, bijuteriile si accesoriile noi, dar si vechi prin infatisarea lor, aduc zambete pe buzele si in casele a mii de romani, ceea ce este de-a dreptul minunat!